Uncategorized

Се распаѓа споменикот на Мечкин Камен, нема везе ќе ни напраи Вале нов поубав у барок!

Додека министерството за култура ги штити недоделканите објеки на 14та споменикот на Мечкин камен може да се распадне веќе следната зима. Случајно патот ме донесе во Крушево, и што да праам појдов до кај “Камено„ да прошетам и после 20 години повторно да го видам ремек делото на Димо Тодоровски споменикот на Мечкин Камен. И … Continue reading

Uncategorized

Со Land Art за спас на Радика

Дебар 09.11.2014 Група активисти од иницијативата „Да ја заштитиме река Радика“ со поддршка на група уметници изминативе денови изработија гигантски симбол во облик на костур од риба во знак на протест поради идеите и плановите за изградба на браната Луково поле. Самиот симбол кој претствува своевиден ленд арт кој е лоциран во непосреднта близина на … Continue reading

Uncategorized

Аеродром сардисан од пчели, над 100 кошници со пчели се лоцирани на 150 метри од О.У Љубен Лапе и на 100 мети од пазарчето во аеродром.

Оваа година населбата Аеродром особено делот околу пазарот е сардисан од пчели. Пазарџиите ова лето и есен имаат и по над 50 убоди, а скоро секој ден некое дете во ОУ Љубен Лапе е каснато од пчела. Треба ли некој да почине од анафилактички шок (алергиска реакција на убод од пчела) па властите да почнат … Continue reading

Uncategorized

Photo Reportage: Lukovo Pole, Mavrovo National Park, Macedonia

[на македонски] Lukovo Pole, an area in the Mavrovo National Park, the location called “Manipulation” – this is the site of the new dam and new pipelines. As you can see from the photos, the current pipeline already gathers the entire water from Radika river and takes it into Mavrovo Lake. And, currently, the water … Continue reading

Uncategorized

Фоторепортажа Луково поле

[in English] Луково Поле во Националниот парк Маврово, место викано „Манипулација“ –  тука би се градела новата брана и новите цевководи. Како што се гледа на сликата и сегашниот цевковод ја собира целата вода од Радика и ја носи во Мавровско езеро (моментално водостојот е релативно висок!). Тогаш зошто нови брани и нови цевководи? Или … Continue reading

Uncategorized

Ако институциите се само згради како кај нас тогаш битката е покорисно да се води пред зградата отколку во неа

Индивидуалниот активизам често има за цел решавање на лични проблеми што е легитимно, особено кога повеќе луѓе се засегнати од еден ист проблем (како во случајов нефункционланоста  и „неправедната“ правда на судството во Македонија). Затоа овој човек залслужува респект и поддршка од сите нас кои веруваме во моќта на активистичкото граѓанско делување. Во отсаство на … Continue reading

Uncategorized

Капиштец во паника, не се дише од смрдеа

Како што јавуваат локалните жители споменикот Васил Чакаларов доцна попладнево стрелал од својот револвер  и разнесол буре со устоена расипана зелка. Непријатната миризба ја почуствувале дури и жителите на Карпош1. Очевидците велат дека околу местот на настанот неможе да се дише а надлежните апелираат граѓаните да не ги напуштаат своите домови и да ги затворат … Continue reading